Mit tehetsz, ha lassú a weboldalad?

Mit jelent az, hogy lassú weboldal?

Lássuk mit is jelent pontosan,  hisz a sebesség végül is relatív. Úgy meg végképp, hogy nincs egy táblázat arra, hogy egy weboldalnak milyen gyorsan kell betöltenie. Lehet lassú, mert sok minden van rajta, de lehet lassú azért is, mert mire eljutok az általam vágyott információhoz/termékhez sok időt vesz igénybe. Mikor nem lassú a honlap? A válasz az, hogy minél gyorsabb, annál jobb.

Ezzel nem vagyunk közelebb.

Milyen szempontok számítanak?

A legfontosabb szempont az emberi. Rohannak és az összes információra azonnal szükségük van. Egy webáruházban sokáig tart valamit megrendelni? Sebaj mennek máshova, úgy is nagy a konkurencia.
A másik, amivel mi foglalkozni fogunk, az a nagy tesó a Google, ő besorolja az oldalakat és ha lassúnak találja kegyetlenül büntet.

Hogyan tudhatom meg, hogy a Google-nek lassú az oldalam?

Szerencsére nincs elrejtve és nem kell semmilyen vudu varázslat, ahhoz hogy kiderüljön, lassú-e a weboldalad. Ezen a linken elérhető a sebességmérő, sőt még tippeket is kapsz, ha nem megfelelő eredményt kapsz.

Mitől lassú egy WordPress oldal?

Sokszor azért tud lassú lenni, mert tele van minden felesleges dologgal, de mégis mik ezek? Ha szerkesztünk egy bejegyzést, vagy készítünk egy szuperül kinéző oldalt, ritkán foglalkozunk azzal, hogy a kép amit feltöltünk, annak mekkora a mérete. Pláne, ha magunknak készítettünk egyet fényképezőgéppel, szinte biztosra vehető, hogy a gép által használt tömörítési eljárás miatt nagyobb méretű (KByte-ra és nem felbontásra) lesz a kép, és ezen még lehet tömöríteni érezhető minőségromlás nélkül. Javaslom használj olyan programot, ami újratömöríti a képeket (Gimp, Photoshop stb.)

Ha már a képek megfelelő méretűek, akkor nem árt körülnézni a bővítmények között sem. Biztos minden bővítményre szükség van az oldalon? Ugyanis a sok bővítmény is érezhetően tud lassítani az oldalon, szóval csak okosan!

Ha a bővítmények és képek rendben, akkor jöhet a következő lépés: frissítsd le a WordPress-t és minden sablont, bővítményt. Egy ilyen frissítésnél sokszor optimalizálnak a rendszeren így gyorsabb lesz.

Ezek azok az egyszerű lépések, amiket bárki megtehet. Ezen felül lehet gyorsítani különböző bővítményekkel illetve az adatbázisból való törölgetéssel, de ezt már célszerű nagy odafigyeléssel csinálni, vagy szakemberre bízni.

Mit tegyek, ha már baj van?

Újra vegyük át a lehetőségeket:

– Frissítsd le a WordPress-t, a bővítményeket, a sablonokat!

– Vizsgáld meg a bővítményeket, szükség van-e mindre? Ha egy bővítmény évek óta nem frissült, akkor van-e új hasonló funkciókkal?

– A képek, videók, hangok méretén lehet-e változtatni valamilyen programmal?

Ha ezeket megvizsgáltad és még mindig lassú a weboldal, akkor érdemes szakértő segítségét kérni. Kattints ide, ha szeretnél velem dolgozni.

Scroll to Top