Vírusírtók, drágák?

Antivírus

A Facebook-on feldobott kérdés kapcsán, hogy miről olvasnál szívesen, néhányan felvetettétek a vírusírtó témakört. Úgy alakult, hogy a héten volt is egy ilyen munkám, így belevágok a lecsóba.

Vírusok és társai

A klasszikus értelemben vett vírusok szerencsére ritkák, a mai kártevők többnyire az interneten terjednek, vagy valamilyen adatunkra vadásznak, vagy ugródeszkának használják gépünket, esetleg csak a mindennapi böngészésünket nehezítik meg mindenféle átirányításokkal, lassulásokkal. Persze vannak sokkal ártóbb programok is, nem feledkeztem meg róluk.

VírusírtókVírusírtók

Alapjában véve a ma elterjedt és ismert programok mind jók. Én személy szerint viszont a fizetős programokat ajánlom mindenkinek. Ha már választani lehet, akkor a Kaspersky, a Symantec, vagy az ESET programjai közül válasszunk, és akkor is célszerű olyat, ami tűzfallal kombinált, valamilyen Internet Security verzió.
Persze egy ingyenes program is több, mint a semmi, de sokszor vagy nem elég alaposak, vagy túl sok a vakriasztás.

Drága?

Drága?Ez nézőpont kérdése. Persze ha nincs pénzed rá, akkor biztosan drága még a legolcsóbb is. Egyébként 5000 Ft-tól felfelé kezdődnek az árak és akár 15000-ig el is mehet, igaz több licenc vásárlása esetén kedvezőbbek lehetnek az árak, illetve érdemes jól körülnézni a neten, mert lehetnek nagyon jó akciók.
Ha azt nézzük mekkora kárt okozhatnak a vírusok, akkor mondhatni olcsóak. Ha már órákat kell eltölteni egy vírusírtással és kármentéssel, vagy csak egy újratelepítéssel, szerintem bőven megérte az árát akár a legdrágább vírusírtó is.

Használat

Az összes vírusírtóról elmondható, hogy automatikusan a géppel elindulva működnek. Amikor böngészünk, letöltünk, fájlt másolunk, akkor automatikusan ellenőriz. Viszont néha, kb. havi rendszerességgel érdemes egy teljes ellenőrzést futtatni, már csak azért is, mert előfordulhat, hogy egyik nap még nem ismeri fel a kártevőt, de a következőn már igen, hála a frissítéseknek.

Van olyan amit nem ismer fel?

Előfordulhatnak olyan kártevők, amik beépülőként bújnak meg. Ezek többnyire csak eltérítik a böngészést, vagy lassítják, vagy monitorozzák. Ezek felderítéséhez vannak nagyon jó ingyenes programok, mint a Malwarebytes Anti Malware nevű programja. Azonban az ingyenes verziók többnyire csak manuálisan futnak, és nem automatikusan.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to Top