Kínából rendelnél?

kínából

… hej de csuda jó. Folytathatnám így a mai posztomat. Az egyik kedves Facebook rajongóm dobta fel a témát, hogy mi lenne, ha írnék arról, milyen rendelni Kínából. Ő pontosan így fogalmazta meg a kérdését: Ki mennyire bízik a kínai oldalakon fellelhető megannyi elektronikai újdonságban? Mert nap mint nap látni a Facebookon is reklámokat, melyben hirdetik az állítólag olcsón elérhető “csúcstechnikát!”.

Rendelés

Lássuk hát, pár megkérdezett ismerősöm, családtagom miért rendel Kínából. Nekik a következő kérdéseket tettem fel:

1. Miért rendeltél Kínából?
2. Mennyire volt bonyolult rendelni?
3. Milyen gyorsan érkezett meg?
4. Mennyire vagy elégedett a termékkel?
5. Volt-e garanciális problémád?
6. Volt-e olyan termék, ami nem érkezett meg?
Nézzük a válaszokat 🙂

1. Miért rendeltél Kínából?ebay logó

Három megkérdezettből kettő leginkább azért, mert olcsó, de van akinek nem ez az elsődleges. “Sok emberrel megesik az, hogy két telefont használ – egy privát és egy céges. Én ugyanebben a cipőben jártam, s kicsit untam, hogy bárhová megyek két telefont cipelek. Ezért elkezdtem utánanézni, utána érdeklődni, hogy milyen vélemények is vannak a dual sim-es telefonokról. Nagy segítségemre volt a bátyám, aki miután megmondtam neki a paramétereket elkezdett keresni.” Tehát van, aki egy speciális problémára kereste a legjobb megoldást. “A piac elég nagy világszerte. Átnézve a piacot a kínaiak voltak ár/érték arányban a legjobbak. Szerencsémre segítségemre volt két jó barátom, akik szingapúriak, s tudtak némi segítséget nyújtani. Hozzáteszem, hogy amikor kikértem a véleményüket, akkor már elhatároztam, hogy belevágok, ők csak megerősítettek, hogy nem döntöttem rosszul.” Fontos, hogy járjunk utána a lehetőségeknek és a szabályoknak.

2. Mennyire volt bonyolult rendelni?PayPal_logo_new

A megkérdezettek mind Ebay-ről rendeltek, ennek megfelelően bonyolult. Fontos tudnia mindenkinek, aki külföldről szeretne rendelni, hogy nem árt egy PayPal fiók hozzá. PayPal-lal rendelni sokkal gyorsabb és biztonságosabb. Ha elveszik a csomag, akkor  egy gombnyomással vissza tudod kérni a pénzed. A rendelés egyébként nem bonyolult. Regisztrálni kell az adott oldalon, ahol rendelni szeretnél. Fontos, hogy minden adatot töltsünk ki rendesen: név, cím és telefonszám, mert probléma esetén így tudnak értesíteni. Rendelés után mindenki kap egy úgynevezett TRACKING NUMBER-t, amivel az adott csomagodat nyomon tudod követni. Nem árt figyelni, mert itt jelzik, ha a csomagod eltűnt, s ilyenkor lehet menni a PayPal-hoz a pénzedet visszakérni.

Szállítás

3. Milyen gyorsan érkezett meg?

Alapvetően kétféle szállítási módot különböztetünk meg ilyenkor: Airmail, vagy normál menet (ebben az esetben lehet hajóval jön az áru). Másodsorban a szállító cég (China Post, DHL stb.) határozza meg az időt és a szállítás árát. Az időtartam 1-2 héttől 2 hónapig terjed. Átlagban mondhatunk 3-4 hetet.

Rendelésemkor háromféle opció volt: DHL 3-5 nap 16 USD, Air express 3 nap 19 USD, Normál posta /free shipping/ 10-25 nap. Persze én is igyekeztem spórolni, így free shippinggel rendeltem meg a terméket. Érdekes módon a termék 7 nap alatt megjött. Viszont, amit Amerikából rendeltem terméket arra várnom kellett 22 napot, szóval fontos, hogy honnan is rendelünk.

Minőség, garancia

4. Mennyire vagy elégedett a termékkel?

A megkérdezettek közül senkinek sem volt problémája a minőséggel. Viszont hozzá kell tegyem, hogy eléggé szórnak a Kínából rendelt termékek, ebből arra következtethetek hogy a megkérdezettek tisztában voltak azzal, hogy mik a minőségileg kifogásolható termékek. Meg nem árt elolvasni az értékeléseket sem.

5. Volt-e garanciális problémád?Garancia-185x185_k

Eddig szerencsére még egyik megkérdezettemnél sem volt ilyen. Ilyenkor sajnos vissza kellene postázni a terméket. Sokan viszont beáldozzák az árat, és rendelnek inkább még egyet, vagy jobb minőségűt.

6. Volt-e olyan termék, ami nem érkezett meg?

Akik rendszeresen rendelnek, bizony belefutnak az ilyesmibe. Paypal fizetés esetén ott az ebay buyers protection, ilyenkor visszakapod a pénzed. Ha nem paypallal vásárolsz, akkor érdemes 1-2 dollárt ráfizetned, és biztosítással küldik a csomagot.

VÁM, ÁFA

Fontos tudni, hogy ha EU-n kívülről rendelünk, akkor bizonyos érték fölött ÁFÁ-t és egy másik érték fölött vámot is kell fizessünk. Ezt nem vesézném ki, de olvasd el a Számpatikus ide vonatkozó cikkét.

Remélem sikerült mindenki érdeklődését felkelteni. Jó rendelést!

 

Ez a poszt nem jött volna létre az öcsém segítsége nélkül. Köszi Pisti 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to Top