5 + 1 dolog amire a karácsonyi tablet vásárlásakor figyelned kell!

Úgy gondolod karácsonyra megleped magad, vagy gyermeked egy tablet géppel?

Már egy ideje tervezed, hogy megleped magad egy tablettel? A gyerekek nyúznak, mert már mindenkinek van a suliban? Vagy egyszerűen sokat utazol/utaztok, és jó lenne lekötni őket valamivel?

Ha igen és a következő 5 dologra figyelesz, akkor nem fog csalódás érni vásárlás után!

Csapjunk a lecsóba!

1. Mire fogod használni?

TabletekIgen, ez a legfontosabb! Hogy-hogy mire lehet használni? Ja, elfelejtettem még nincs neked. Szóval remekül lehet internetezni vele, könyveket olvasni rajta, filmet nézni is jobb, mint egy kisméretű okostelefonon. Persze zenehallgatásra is jó, a gyerekek játszhatnak mindenfélét, de kreatívkodhatsz is vele.

Tehát nem mindegy mi a cél, ha mindig neten akarsz lógni, akkor olyat vegyél amiben van 3G/4G/LTE adatkapcsolati lehetőség, nem csak Wi-Fi. Ha filmet néznél elsődlegesen, vagy rajzolnál, akkor olyat aminek jobb a felbontása.

2. Mennyi ideig használod?

Ó, ez cseles. Nem az a kérdés, hogy hány évig lesz meg, hanem hogy napjában kevésszer használod-e közel konnektorhoz, vagy hosszabb utakon vennéd elő. Igen, figyelni kell az akku méretére. De persze ez csak egy mérőszám, sokminden számít, a kijelző felbontása, hogy közben netezel-e, játszol vagy épp filmet nézel. Plusz ötlet, ha nem vagy biztos, hogy elég egy hosszú útra az akkumulátor teljesítménye, lehet kapni autós töltőt is, illetve hordozható pót akksit is. Így sokkal tovább bírhatja a tablet szuflával.

3. Milyen a képernyője?

Work-on-the-beach-with-tabNos, itt nem csak a felbontás számít. Illetve az is, de sokkal fontosabb, hogy jól látható-e képe, akár erőteljes napsütésben is. Végül is mit érsz el vele, ha szabadban nem, vagy csak korlátozottan használható? És igen, mostmár rátérhetünk a kijelző méretére: 7 – 12 inch/col közti tableteket lehet kapni, ez úgy minimum 18 cm és 30 cm képátlójú tableteket eredményez. Minél nagyobb a kijelző és a felbontás is annál többet fog fogyasztani és annál erősebb hardverre van szükség (gyorsabb processzor és több RAM), hogy rendesen működjön.

4. Milyen garanciája van?

Ez egy nagyon fontos dolog. Számít, hogy gyári garanciája van, vagy csak bolti. A garancia hossza 1 év vagy 2? Tudni kell például, hogy a nagyon drága Apple iPad termékekre világgarancia van, azaz bárhol a világon tönkremegy cserélik, de ez csak 1 évig tart. Sok bolt/webáruház úgy tartja lent az árakat, hogy szürkeimporton keresztül szerez be termékeket. Ilyenkor a gyártói garancia nem minden esetben adott.

5. Milyen egyéb extrái vannak?

tab_tollalHa már kiszemelted a neked árban is megfelelő tabletet, nem árt újravenni az egyes pontot kiegészítve ezzel. Az ember sokszor köt komprumisszumot, de van olyan helyzet, amikor nem lehet. Például ha rajzolásra szeretnéd használni a tabletet, akkor olyat érdemes venni, amihez jár, vagy legalább is lehet kapni digitális ceruzát. Ha valaki sok levelet, vagy jegyzetet ír, akkor érdemes már eleve billentyűzetest vegyen. Ha sokat videózól, akkor nem baj, ha full HD (1920×1080) felbontású képet ad, ilyenkor jó extra, ha van micro HDMI kimenet is. Ilyenkor nem baj, ha a háttértár nem 4GB, hanem 32GB vagy több. Tapasztalataim alapján az olcsó tablet gépek hardvere is megfelelő, de nem árt ha egy androidos tab esetén van 4 magos porcesszor (CPU), 1GB RAM és 8GB háttértár.

+1 A ráadás tipp

Ez sokkal kézenfekvőbb, de mint hozzáértő azt mondom, a legfontosabb része az egész vásárlásnak. Járj utána annak amit veszel, ha van időd, akkor keress rá Google-n vagy bármelyik szimpatikus keresőn. Olvasd el másoknak milyen tapasztalata van. Ha nincs rá időd, kérdezz meg olyat, akiben biztos vagy, hogy utánajár. Ha a megkérdezett gyorsan rávágja valamre, hogy ez rossz, vagy ennél jobb nincs, akkor gyanakodj. Kérdezd meg tőle miért gondolja, kérd meg hasonlítsa össze még három másikkal.

Ha ezeket a tippeket megfogadod, biztos nem nyúlsz mellé. Jó vásárlást és sok örömet az új tablet használatához!

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to Top