Mitől lassú a számítógépem?

Mitől lassú?

Már korábban elkezdtem foglalkozni ezzel a témával. Tapasztalataim és meglátásaim szerint a következő okokra vezethetők vissza:

– A legegyszerűbb eset, amikor elavult a gép. Ez a legtisztább, mert akkor “csak” le kell cserélni. 

– Második, hogy elhanyagolt az operációs rendszer, erről fog szólni a bejegyzés.Koszos PC

– Ami keményebb dió lehet, hogy valamelyik hardver elem hibás, vagy csak baromi koszos a gép és hát ilyenkor a nem megfelelő hűtés miatt is lassul a gép. Ilyenkor legtöbbször le is fagy a számítógép, azaz más hibát produkál. Ellenben lehetséges, hogy még csak kezd tönkremenni, ami még nem jár lefagyással. Ennél keményebb dió, ha hibás valamelyik meghajtóprogram a gépen. Ugyanis sokszor csak hosszú próbálkozás után lehet megállapítani melyikkel is van baj.

– Az is lehetséges, hogy lassú valamelyik program. Ez is többféle lehet pl. túl sok programmal dolgozunk, amihez kevés a memória, vagy éppen kommunikál az interneten és az lassú, esetleg csak rosszul van megírva.

Operációs rendszer

Lassú PCAkkor nézzük meg a második esetet, az elhanyagolt operációs rendszert.

Amikor legelőször feltelepítjük, jellemzően a Windows valamelyik verzióját (a továbbiakban csak ezzel az operációs rendszerrel foglalkozom), akkor szinte repül minden, nem akad, nem lassú, úgy érezzük gyorsan tölt be. Mégis mi lesz 1-2 vagy több év múlva? Elsődlegesen már annyi program, dokumentum és egyéb állomány került fel és le a számítógépre, hogy az már befolyásolhatja a sebbességet. És ezt még lassíthatja a sok ikon is az asztalon. Lassíthatnak az újabb frissítések, amik időközben kerülnek a számítógépre. Ha engem kérdez meg bárki is, sohasem fogom javasoni, hogy a frissítéseket kapcsoljuk ki. Lassíthatnak háttérben levő ütemezett feladatok, mint pl. a vírusírtó tevékenysége is. Sőt, ha kevés a hely a vincseszteren, azt is megérzi az operációs rendszer.

Miért nehéz téma ez?

Elsősorban, mert sok macerával jár újratelepíteni a számítógépet. Sajnos sokszor elkerülhetetlen, hogy ha úgy érezzük lassú a gép, ne telepítsük újra, ilyenkor a felesleges dolgok mennek a kukába. Hátránya, hogy véletlenül fontos dokumentumok, levelek, képek fájlok veszhetnek el ha nem körültekintően járunk el. Ehhez célszerű szakember segítségét kérni.

A sok macera mellett még hosszadalmas is lehet, lehet csak 1 nap, de lehet egy hét is, mire minden programot újra beállítunk.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to Top