Apple, hol tartunk most?

Tegnap, 2015.09.09-n megtartotta az Apple a szokásos őszi bemutatóját. Összefoglalnám, hogy szerintem hova tart a cég most, melyik irányba fejlődik tovább.

Tehát lássuk mi is volt az

Apple Special Event – 2015 szemptember

eseményen. A legnagyobb durranás az volt, hogy az esemény elő közvetítését fennállása óta először nem csak Safari böngészőről lehetett nézni, hanem az új Window 10 Edge böngészőjéből is.

Gyors lényegre térés után, elmesélték, hogy mennyire cool, szuper, egészséges, trendi az Apple Watch, és mellé be is jelentették a Watch OS 2-t. Ezzel hova tart az Apple? Az okosórák piacára viszonylag későn lépett be, ráadásul döcögősen indult a bevezetése. Nagy hype volt körülötte és sokan fanyalogtak (mint a később legjobb Apple termékeknél mindig). Az látszik szépen, óvatosan építik fel az Apple Watchot. Hogy a konzervítavabb vásárlók is kapjanak valamit, bemutattak egy csodaszép Hermes bőrszíjat is.

Ez után jött az általam legjobban várt termék az iPad Pro. Csak röviden ez egy 12,9″-os vagyis a MacBook Air 11″-os verziójánál nagyobb egy 13″-os notebook kijelzőméretével szinte megegyező méretű tablet. Te jó ég! Egy biztos, ezt nem kapja elő senki sem csak úgy a hármas metrón! Vagy igen?

Mi az amitől mégis ekkora truváj?

Attól, hogy van hozzá toll, vagy szakmai berkeken belül stylus, azaz tudsz rajzolni, de nem is akárhogy mert a toll dőlésszögét is figyelembe veszi, illetve az egész tolltól érzékenyebb lesz a tablet. Ezen kívül akkora a felbontása, hogy két appot simán egymás mellett tudsz használni. Plusz kapsz mellé gyárilag támasztót és billentyűzetet is.

Mi ezzel a céljuk?

Az eddigi grafikus, dizájner vonal mellett az üzleti felhasználók felé is nyitnak. Az új tulajdonságokat többek közt a Microsoft(!) promózta az új Office-szal! Ezek mellett nagyon szuper és könnyen kezelhetőek a speciális programok, mint az Adobe promójából is kiderült, nagyon könnyű összerakni bármilyen kis grafikát, akár szöveggel is.

iPadProApplePencil

Ami ezután jött az egy régóta nem fejlesztett eszköz volt az

Apple TV

apple tv

Az előrejelzések szerint sokan egy új konzolszerű multimédiás központot vártak. Ez részben bejött, bár a processzora eléggé régi az iPhone 6/6S-é. Jaj, miket is beszélek, nem is olyan régi, de ha megnézzük, hogy a mostani csúcsot A9X-nek hívják és ebben csak A8 van, szóval van még feljebb. De ne legyünk telhetetlenek. A távirányítója olyan mint egy Nintendo Wii-jé, vagyis ugyanúgy érzékeli a mozgást is. Ezzel már jópofa játékokat lehet játszani. És ha már TV, óó, azért nem szabad lebecsülni, van benne Siri, vagyis szóban is vezérelhetjük, a demóban a hölgy csak annyit mondott, hogy “azt a részt játszd le a Modern Familyből, amiben szerepelt Edward Norton”, pár másodperc múlva ment is a bejátszás. Szóban lehet beletekerni és ami nagyon tetszett egy résznél csak odaszólt a gépnek: “Mit is mondtak?” erre pár másodpercet visszább tekert a sorozatban és rátett egy feliratot, hogy el tudd olvasni mi volt.

És a műsor végére marad a nagyágyú, amiből a legtöbb bevétele van a cégnek az

iPhone 6S/6S plus

Ebben a szegmensben nagyon nehéz megújulni. Már 8 éve robog előre a gyorsvonat, percről percre találtak ki újabbnál újabb dolgokat az okostelfonokba, de ma már szinte minden benne van ami bármikor kellhet. Sajnos azonban, vagy szerencsére, az újdonságlista nem túl hosszú és impozáns. Tömören: van egy új szín a rózsaarany, nagyobb hátlapi kamerát kapott, ami a 8mpx helyett már 12 mpx. Az első kamera is nagyobb felbontású lett, ami 5mpx és kapott előre egy szuper vakut is, hogy sötétben is tudj szelfizni 😀 Viszont ez a telefon kapott egy 3D-s nyomásérzékeny kijelzőt, ami olyasmi, mint a MacBook új tapipadja 🙂 Mire jó? Például arra, hogy hasonlóan a Harry Potter mozgó fotóihoz tudunk “mozgó fotót” csinálni, vagyis pár pillanatot még felvesz a kamera fényképezéskor és ha hosszan nyomunk a képen elkezdi lejátszani 🙂 Ezzel együtt bejelentették az iOS9-et ami szeptember 16-tól érhető el. Kapott új processzort is, de még nem tudjuk kapott-e több memóriát.

ip6s

Tömören és röviden ennyi volt. Sokkal jobban kivesézhettem volna a dolgokat, de nem ez volt a célom. Az tisztán látszik, hogy a cég tovább nyit az üzleti világ felé. Megtehetné, hogy a Volume Purchase Programot kiterjeszti és még több üzleti felhasználó használhatja tényleg a termékeiket. Azonban az otthoni felhasználókat sem hagyja cserben, az előrejelzések szerint az Apple TV egyfajta otthoni számítógépes központtá válhat, amivel netezhetsz, játszhatsz, filmet nézhetsz, zenét hallgathatsz és még a lakás okos eszközeit is vezérelheti. Az esély adott, ugyanis tegnaptól elérhető tvOS fejlesztőkészlete is.

Érdekes jövő előtt állunk.

Scroll to Top