Gyermek és az internet, tényleg káros?

Káros?

Előre bocsátom nem vagyok se viselkedési, se nevelési szakember, pusztán tapasztalataimra támaszkodom. Hogy milyen tapasztalatok? A két kicsi gyermekemen kívül tanítottam középiskolásokat, és dolgoztam is köztük.

gyermek tablettel
gyermek tablettel

Alapjában véve mindenki azt mondja, az internet káros, ami bizonyos szemszögből igaz is. Minden káros, amit nem jól adagolunk. Mégis hogy tudjuk jól adagolni?

Véleményem szerint tiltással semmiképpen sem. A gyermek annál jobban akarja, minél jobban tiltjuk. Bármit megtenne, hogy megtörje a szülőt. Sokkal jobb, ha nem szabunk határt, és amikor úgy gondoljuk elég, akkor eltereljük a figyelmét mással. Pl. másik játékkal, esetleg elmenni otthonról, vagy csak ki az udvarra játszani. Így nem érzi úgy, hogy be lenne határolva.

Hogy milyen hatása van a számítógépnek/tabletnek/internetnek a gyermekre? Függőséget okoz! Szinte biztos, hogy elsőre kialakul valami, ami sokkal erősebben vonzza a géphez a gyereket. Hogy káros-e? Mindenképpen.

játék notebook
Játék notebook

Ellenben a gyermek receptorai nagyon jók, ha úgy érzi ő irányít, mi csak terelgetjük, akkor sokkal kisebb mértékű lesz a függőség. Én magam is átestem, mind a gép, mind az internet függőségen, szerencsémre se a számítógép se az internet nem volt annyira elterjedt abban az időben, amikor benne voltam, hogy ne tudjak kiszakadni belőle. Természetesen szelektáljuk a tartalmat mit nézhet és mit nem. Később pedig használhatunk tartalomszűrő szoftvereket.

Nem káros?

Ha ügyesen csináljuk sokat tanulhat a gyermek. Például a nagyobbik fiam onnan sajátította el a színeket, számokat, betűket, formákat még angolul is. És nem, nem ült ott egész nap! Imád focizni, legózni, kisautózni olyan, mint bármelyik másik kis srác. Megtanulhatja a számítógép-egér, vagy tablet kezelését. A különböző játékok a logikai, látásbeli készségeit fejlesztik. Így teljesen hétköznapivá válik ezen eszközök használata, később sokkal könnyebben tudjuk elmondani nekik, mi a káros és mi nem.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to Top